Download

Zelene milje u pdf-u

Preuzmite zbirku svih osam reporataža iz prve sezone

xDAh1663320392.png

Doku.ba je mjesto za priče o događajima, ljudima i pojavama i priče koje nastaju na tom mjestu objavljujemo u medijima u Bosni i Hercegovini. Osim što njima podsjećamo na probleme s kojima se kao društvo suočavamo, one svjedoče o pozitivnim perspektivama zemlje u kojoj živimo.

Naši sadržaji nastaju tragom priče o nečemu, jer smatramo da je priča, u svom osnovnom značenju, mjesto za razumijevanje društva u cjelini – odnosa, stavova i perspektiva. Tragom tih priča, putujemo u sve krajeve zemlje.

Pred vama se nalazi osam priča o prirodi, ljudima i društvu, iz serijala Zelene milje. Reportaže su to o stanju i perspektivama naše ekološke svijesti, nastale u presudno vrijeme kada počinjemo da shvatamo važnost teme, kada nam prirodna bogatstva neumitno izmiču.

Preuzmite, čitajte i dijelite zbirku u pdf-u.

Ove su priče pričane na proputovanjima kroz Bosnu i Hercegovinu, u razgovoru sa građanima, ekolozima, naučnicima, profesorima, privrednicima, u dosluhu sa upozorenjima i pitanjima koja nam priroda postavlja. Šume, rijeke, vazduh, živi svijet – to su bogatstva na koja smo navikli i prema kojima se neodgovorn oponašamo.

U potrazi za odgovorima, spuštali smo se niz strme kanjone Drine, tražeći rijetke primjerke Pančićeve omorike, probijali se kroz snjegove Manjače, zavirivali u pčelinje košnice, udisali plinove deponija i prašinu cementa... Poduhvat je taj samo u automobilu trajao više od tri hiljade kilometara.

Posao je to nekada opasan, često iscrpljujući, ali nam uvijek pruža zadovoljstvo, jer na ovom se terenu najljepše osjećamo i s njega dajemo najbolji doprinos.

Pozivamo vas da kao čitatelji i komentatori učestvujete u ovim pričama. Vaše će sugestije izoštriti naš fokus. Ovo je tema koja se tiče svih nas.

Preuzmite zbirku.